İçindekiler
Oyun oynamak, insanlık tarihi kadar eski bir kültür, Mağara resimlerinden, antik taş oyunlarına ve modern video oyunlarına kadar her çağda oyunlar, hem eğlencenin hem de öğrenmenin bir yolu olmuş. Tarih boyunca atalarımız, oyunlar aracılığıyla iletişim kurmuş, strateji geliştirmiş ve toplumlarını güçlendirmiş. Son yıllarda bolca karşımıza çıkan iklim krizi sorununun çocuklara oyunlaştırarak aktarılması da aslında oyun ve oyunlaştırmaya ne kadar ihityacımızın olduğunun en büyük kanıtı olarak kendini gösteriyor.Bugün ise OyunMu ile oyunlar, hem bireysel keyif hem de global bir kültür yaratma aracı olarak yaşamımızda yer alıyor.
Toplumsal bakış açımızda oyun oynamak belirli bir yaş skalasını geçtikten sonra aylak insan işi olarak tanımlanıyor, hayatımın belirli dönemlerinde bu yaftayı bolca yemiş bir insan olarak hayatı ciddiye almanın, eğlenmeyi bırakmak anlamına gelmediğini, oyun oynamanın yaş fark etmeksizin hayata renk katıp bireylerin potansiyellerini ortaya çıkarmasına katkı sağladığını daha net gözlemliyorum.
OyunMu Nedir ?

OyunMu, insanları günlük hayat kaygısından bir anlıkta olsa uzaklaştırmayı amaç edinmiş, sosyal ve ekonomik statü farkını derlediği oyunlarla sıfıra indiren, oyunlar aracılığı ile insanları birbirine bağlayan 2021 yılında Oyun ve Oyunlaştırma sevdalısı Merih Bengisu Yiğit tarafından kurulmuş bir sosyal girişimdir.
Merih Bengisu Yiğit Kimdir?

Henüz mimarlık fakültesi son sınıf öğrencisiyken kendisine gelen oyun ablalığı teklifine ‘Asla Yapmam’ cevabını vererek başlayan ve 3.5 yaşındaki bir çocuk ile oynadığı, 4 gün süren ‘Hayali Köpek Bulma Oyunu’ sonucunda ‘Bu ne saçma iş, ne yapıyoruz biz ?’ sorusunu kendine soran Merih Bengisu Yiğit, bugünlerde belkide ‘iyi ki yapmışım’ diyerek OyunMu’yu binlerce çocuğa, gence ve yetişkine ulaştırıyor.
Noel baba gibi çantasında her zaman her kesimden insanın oynamaktan muhakkak keyif alacağı bir kaç oyun bulunduran Bengisu’nun amacı aslında insanların sadece keyifli zaman geçirmesi değil, keyifli zaman geçirirken topluma ve dünyaya katkı sağlayacak -ki buna Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları diyoruz – konular üzerine düşündürüp, oyun sonunda mutlu oldukları kadar sorumluluk bilinci artmış bireyler olarak yeni güne başlamalarını sağlamak.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı Oyunlaştırmak
OyunMu’yu aklınızda insanları bir araya getirip sadece oyunlar oynatan bir oluşum olarak görmeniz ekibe haksızlık olur. Ekip sadece kitleleri buluşturup oyun oynatmakla kalmayıp, her gün artarak çoğalan atık sorununa farkındalık uyandırmak için yaptığı atölyeler, oyun hakkını vurgulamak ve yaşadığımız çevreye olan aidiyetimizi artırmak için kurguladıkları ‘Kent Oyunları’, afet gerçeğini ve alınacak önlemleri çocuklara oyunlaştırarak anlattıkları oturumlar ve -benim gibi- spor yapmaktan pek haz etmeyen ancak oyun sevdalısı yetişkinleri bir araya getirip hareket etmelerini oyunlaştırma metodu ile destekleyen atlamalı, zıplamalı etkinlikleri ile dünyamızda sorun olarak nitelendirilen hangi konu varsa elini taşın altına koymaktan çekinmeyerek gezegenimiz için sorumluluklarını fazlasıyla yerine getiriyor.

OyunMu’nun birşeyleri dert edinip çıktığı bu yolda onların çabalarını gören ve destekleyen oluşumlarda var, Bir Avrupa Birliği Programı olan ve Türkiye’deki sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin küçük ölçekli/kısa dönemli hak odaklı çalışmalarına ayni katkı ve uzmanlık desteği veren Sivil Düşün Programı OyunMu’ya uzmanlık, mentorluk ve görünürlük desteği sağlıyor, ayrıca yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşerek ülkemize katma değer sağlaması amacıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulun Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ( BTM)‘nin en büyük sahne etkinliği olan Sahne XL da OyunMu ön kuluçka ve kuluçka programlarını başarı ile tamamlayarak Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları karşısında sunum yapma fırsatı yakalayan girişimler arasında yer alıyor.
OyunMu Hangi Şehirlerde?
İstanbul’un popüler sanat, müzik ve etkinlik mekanlarından Müzegazhane, Hope alkazar ve İstanbul Oyuncak Müzesi gibi alanlarda takipçileri ile buluşmalar gerçekleştiren OyunMu, özellike yaz aylarında İstanbul’un sahillerini de kent sakinleri için oyun alanlarına dönüştürüyor. Sınırlarını aşmayı ve yeni alanları deneyimlemeyi seven ekip yılın belirli dönemlerinde Ankara ve İzmir’de de gerçekleştirdikleri atölyeler ile etki alanlarını genişletiyor, ağlarına yeni insanları dahil ediyor.

Ben kendimi bildim bileli Dünyayı ve üzerinde yaşayanları nasıl mutlu edebileceğine dair zaman ayıran ve çözüm yolları bulan, ‘Çok iyi iş keşke benim aklıma gelseydi’ dediğim işleri ve oluşumları görünce içten içe bir imrenirim yalan yok, OyunMu’da içersinde bulundurduğu insanlar ve dünya için yapmak istedikleri ile tam olarak gıpta edilecek işlere imza atan çok kıymetli bir sosyal girişim.
Yahu o kadar anlattın neymiş bu arkadaşlar bir bakalım derseniz aşağıdaki sosyal medya hesapları üzerinden Oyunmu ve Merih Bengisu Yiğit ile iletişime geçebilirsiniz.
İyilink, pozitif haber kaynaklarına ulaşmanın zorlaştığı günümüz dünyasında, kültür, ekoloji, sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet temalarında derlediği çözüm odaklı içerikler ile okuyucu ve dinleyicilerine umutlu dakikalar geçirmeyi vaad eder.
Çözüm odaklı içerikleri yaygınlaştırmamıza destek verin!
Kaygı uyandıran manşetlerden uzaklaşın ve iyi haber hikayelerinin tadını çıkarın.