İki ters bir düz, Selanik, Örümcek veya Haroşa…
Bu örgü modelleri çocukken sıkça duyduğumuz ancak anlamlandıramadığımız söz öbekleri olarak aklımızda yer etti. Zamanında anlam vermediğimiz bu söz öbekleri ise şimdilerde mücadele ettiğimiz iklim krizi ile mücadele de oldukça önemli bir yere sahip.
Genellikle kaygı ve stresi azaltma, Alzheimer’a karşı koruma, sosyalleştirme ve motor becerileri geliştirmeye sağladığı katkı ile bildiğimiz örgü örmenin artık dünyamız için yeni bir faydası var, iklim krizi ile mücadele.
Kusursuz Olmamanın Olumlu Karşılandığı Tek yer
Genellikle moda sektörü kusursuzluk üzerine kurgulanmıştır. Renkler, kumaşlar, modeller ve tasarımlar kusursuz olmak zorundadır. Kusursuzluk ve kusursuz olmak üzerine kurguladığımız dünyamızda, kusursuzluğun kabullenilmesi pek alışık olduğumuz bir bakış açısı değilken, moda analisti Jennifer Walderdorff’un “Örme kumaşların özelliği, onların kesinlikle mükemmel görünmesine ihtiyacınız olmamasıdır; bir örgünün kusurlarında güzellik vardır’’ açıklaması bakış açımızı başka pencerelere çekiyor.
Eski Moda veya modası geçmiş olarak görülen örgü örmek, son zamanlarda ünlülerin ve örgü örmeyi teşvik eden sosyal medya kullanıcılarının sayısının artması ile yeniden popüler hale gelmiş durumda. Esasen bir ‘Kültür’ olarak görülmesi gereken bu el işi faaliyeti genç nesiller arasında daha ekonomik ve daha niş bir uğraş olmasının örneklerini yavaş yavaş görmeye başlıyoruz.
Örgü Örmek Çevreye Yardımcı Olabilir Mi ?

Üzerine uğraş verdiğimiz, zaman alan şeylerin beynimizde yarattığı ‘kıymetli’ olma durumu, hızlıca sonuç aldığımız şeylere oranla kuşkusuz daha değerli. Örgü örmek ve sonucunda bir kıyafet ortaya çıkarmak haftalarımızı hatta aylarımızı alan bir süreç. Bu süreç sonucunda ortaya çıkardığımız kıyafetler, tek tıklama ile satın aldığımız kıyafetlerden çok daha değerli oluyor. Söz konusu ”ilmek ilmek işlemek” ve ”emek vermek” olunca e haliyle el emeği ürünlerimizden, satın aldıklarımız gibi çabuk vazgeçemiyoruz.
Moda kavramının hemen hemen yer yıl değişmesi, hızlı moda ürünlerinin dayanıksızlığı, yırtılan veya sökülen tekstil ürünlerini tamir ettirmenin o ürünü satın almak ile eş değer maliyeti gibi durumlar, satın aldığımız tekstil ürünlerini gardırobumuzdan kolaylıkla çıkarabileceğimiz nedenler arasında yer alırken, üzerine uzun uğraşlar verdiğimiz örgü ürünleri yıllarca büyük bir mutluluk ile giyebiliyoruz.
Kendi ördüğümüz bir kıyafeti giymek, bir tekstil markasının kıyafetini üzerimizde taşımaktan daha fazla gurur veriyor. Bu durumda tekstil sektöründe bireysel çabalarımızı daha sürdürülebilir kılmanın yanı sıra dünya üzerinde eşi benzeri olmayan sadece bizim için tasarlanmış bir kıyafeti giymenin önemini vurguluyor.
Örgü, sürdürülebilir modayı teşvik etmek ve iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için en iyi zanaattır. Daha fazla insanın kendi moda ürünlerini yaratması, hızlı modaya olan talebin azalması anlamına geliyor.
Örgü Örme sonucunda ortaya çıkan yüksek kaliteli ve uzun ömürlü giyim parçaları sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olarak gardırobumuzda bulunan ürünleri daha uzun sürede değiştirme ihtiyacımıza katkı sağlıyor. Bir heves ile satın alıp daha sonra giymediğimiz onlarca giyim ürünün yerini sevdiğimiz ve emek verdiğimiz giyim ürünleri ile değiştirmek büyük gardıroplarımızın küçülmesine katkı sağlıyor.
Diğer İyi Haberlere Göz Atın!
Herkes Örgü Örebilir Mi ?
Cevap çok net ‘’EVET’’.
Çevrimiçi Öğrenme terimini sadece ders ve kariyer gelişimi için hafızalarımıza kazımış olsa da, youtube ve sosyal medya bu konuda en büyük öğreticimiz konumunda.
Örgü örmeyi teşvik eden içerik üreticilerini takip etmek, zaman ve mekândan bağımsız olarak bu eyleme başlamak için en iyi adımların başında geliyor. Bir süredir takip ettiğim Beyzanur bu konuda adım atmak isteyen fakat nereden başlanması gerektiği konusunda bir fikri olmayanlar için oldukça doğru bir adres. Kamp çadırının içinde, şezlongta veya metroda örgü örerken yaptığı paylaşımlar ile ‘vakit bulamıyorum’ bahanesine sığınanlara bir cevap oluyor
Çevrimiçi eğitim bana göre değil diyenler için aslında en iyi örgü örme topluluklarını örgü malzemeleri satışını yapan yerel dükkanlar oluşturuyor. Malzeme almak için kapısından giriş yaptığınız dükkân işletmecileri ile yapacağınız kısa bir sohbet sonrası kendinizi bir taburenin üzerinde örgü örmeye başlarken bulabilirsiniz. Haftanın belirli gün ve saatlerinde bir araya gelen diğer örgü sevdalıları ile tanışabilir, yeni model ve tasarımlar öğrenebilir, sosyal çevre çemberinizi genişletebilirsiniz.
Dünya genelinde yaşam maliyetinin arttığı şu dönemde iki şiş ve bir yumak ip ile adım atacağımız bu eylem, sadece bize özgü tasarlanmış tekstil ürünlerini daha ekonomik bir maliyetle giymemize neden olacağı gibi tekstil ürünlerinin üretiminde ortaya çıkan karbon ayak izinin de azalmasına katkı sağlayacaktır. Örgü Örmek esasen, dünyaya, bütçemize, sosyal çevremize ve psikolojik olarak kendimize yapacağımız en iyi yatırımların başında geliyor.
Çözüm odaklı içerikleri yaygınlaştırmamıza destek verin!
Kaygı uyandıran manşetlerden uzaklaşın ve iyi haber hikayelerinin tadını çıkarın.