En sonda söyleyeceğimi ilk başta söyleyeyim, vay efendim iklim krizi şudur iklim krizi budur demeyeceğim, zaten bu konuda hâlâ bir şeyler öğrenemediysen o senin ayıbın. Ama bilmemek değil öğrenmemek ayıp mottosu ile şekillendirdiğin bir hayat görüşün var ve dünyamıza karşı daha fazla ayıp etmek istemiyorum diyorsan önce bir aşağıdaki linke tıkla sonra geri gel.
Evet genco raporu okuduğunu varsayarak (ki okumadığına eminim) devam ediyorum.
Bu yıl ne fena kış yaptı ama değil mi? Kapanan yollar, soğuktan korumayan botlar, vücudumuzdaki en uzun uzvumuz kadar gelen doğal gaz faturaları (tamam bu sadece iklim değişikliği ile ilgili değil ama az da olsa var bir payı). Su da ki ph oranından tutunda menemenin soğanlı mı soğansız mı olduğuna kadar her konuda kavga etme ve ayrışma özelliğine sahip aziz milletimizin, mevsimler üzerindeki ayrışma konusu yazcılar ve kışçılar üzerine oldu.
Yaz mevsimi sevdalıları, kış mevsimi sevdalılarına ‘’ Ne oldu lan hani atıp tutuyordunuz kış gelsin de kış gelsin diye? Battaniye, kahve, kitap fotoğrafı atacaksınız diye İnstagram’a ay sonunu zor getiriyoruz denyolar. ’’ diye çıkışırken, kış mevsimi holiganları da yaz mevsimi taraftarlılarına ‘’ Şimdi sağa sola sallıyorsunuz, temmuz sıcağında Beylikdüzü – Zincirlikuyu hattında göreceğiz biz sizi, milletin gözeneklerinden çıkan teri, koltuk altı kokusunu içinize çekince göreceğiz, 500t de göreceğiz sizi o zaman ne diyeceksiniz bakalım’’ diye karşı salvolar ile cevap verdi.
Tabii bu işin şakası demek isterim ama maalesef değil, kışın faturalar en az uzvumuz kadar uzun geldi, yazında 500T leş gibi kokuyor. Eee zamanında bu işin uzmanları, küçük esnaftan vatandaşına, fabrikatöründen koca koca devlet başkanlarına kadar ‘’Bakın kaçınılmaz son geliyor ayağımızı denk alalım, yoksa yiyecek ekmeğimiz içecek suyumuz kalmayacak’’ derken popülist söylemleri bırakın diyorduk, şimdi geldik mi zurnanın zırt dediği yere.
Neyse ki zurnanın zırt dediği yeri görüp, zararın neresinden dönsek kardır diyen kişiler, şehirler ve ülkeler de yok değil. Kaynakça olarak kullandığım sitede 21 Harika Şehir başlığı ile hazırlanan bu haberi sizler için hiçbir masraftan kaçınmayarak 5 tanesini translate yardımı ile Türkçe çevirdim, geri kalan 16 tanesi ne oldu diye soracak olursanız onu da aylaklığıma kurban ettim.
Afrika’nın İlk Eko Mahallesine Merhaba Deyin.
Bu mahalle öyle reklamlarda koca koca siteleri mahalle havasına sokan yapay mahallelerden değil, ay bizim semtte gerçek bir mahalle kültürü var söylemlerinde ki boş mahallelerden hiç değil. Kapı gibi mahalle, mahalle gibi mahalle hem de eko mahalle. Ruanda’nın Kigali Büyükşehir Belediyesi hem artan kiralar hem deekolojikk sorunları tek kalemde çözebilmek için Gasabo semtindeki Kinyinya Tepesi’ne 30.000 nüfuslu bir eko mahalle inşaa etme işine girmiş, gerçek manada sürdürülebilir ve ekolojik bir mahalle olmayı hedef edinen bu yerleşim yerinin detaylarına aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Detay : https://greencitykigali.org/
Beyaz Zambaklar Ülkesi, Finlandiya.
Kuşkusuz hepimizin ( sevgilisi olanların yani ) hayali Finlandiya’ya gidip ( ekonomik şartlar el vermediğinden ölene kadar hayal olarak kalacak olsa da ) kuzey ışıklarını izlemektir. Helsinki Büyükşehir Belediyesi, ‘’Belki birileri de çıkıp Helsinki’ye sürdürülebilir restoranları ziyaret etmek için gelir, elin turistine mahcup olmayalım.’’ Düşüncesi ile yola çıkmış ve şehrin dijital rehberine Helsinki’de yer alan doğa dostu ve sürdürülebilir kafelerin, barların ve restoranların yer aldığı bir liste eklemiş. Ayrıca bu işletmeleri teşvik ediyor ve 2035 e kadar karbon nötr olmayı hedefliyorlar.
Detay: https://www.myhelsinki.fi/en/think-sustainably/eat-sustainably-in-helsinki
3D Baskıdan Oluşmuş Mahalle.
Ruanda yaptıysa biz de yaparız gazı ile hareket eden Teksas’lı kardeşlerimiz Austin bölgesinde neler yapabiliriz diye düşünürken, makine var e filament te var eşe dosta anahtarlık basmak yerinene neden ev yapmıyoruz demişler ve ile koyulmuşlar. Evet bu ağabeyler 3 boyutlu yazıcılar ile bildiğiniz ev yapmışlar, onunla da yetinmemişler 100 evden oluşan küçük bir mahalle inşaa etmişler. E bunun neresi ekolojik derseniz de kaynak şunu söyler Yazılım ve makine tabanlı inşaat, daha az enerji kullanır, daha az kaynak harcar ve geleneksel bina yöntemlerine göre daha yüksek özelliklere sahip mülkler inşa eder.
Detay: https://www.timeout.com/news/an-entire-town-of-3d-printed-homes-is-being-built-in-the-usa-110321
Betonlar Çiçek Açsa ?
Çok küçük yaşlardayken okumuştum Dilara akıncısının betonlar çiçek açsa isimli eserini, herhalde Basel Büyükşehir Belediye başkanı da okumuş olacak ki ‘’ Evreka’’ nidaları ile bir sabah meclisi toplayıp ‘’ Basel Büyükşehir Belediyesine yerleştirecekleri eş dost akraba konularından sonra yahu şu damlara çiçek böcek ekelim’’ önerisinde bulunmuş. Tanıdıklar nasıl olsa belediyeye yerleşti oy birliği ile oylayalım da başkanının da gönlünü yapalım kafasındaki meclis üyeleri jet hızında onaylamış bu fikri ve süreç böylelikle başlamış.
Yeşil çatı devrimi adını alan bu husus, Basel de ne kadar boş balkon, dam, bahçe varsa ekilip biçilmesiyle diğer ülkelere de örnek oluyor.
Detay: https://www.timeout.com/news/how-basel-started-a-green-roof-revolution-in-europe-110921
Bogota İN Amsterdam OUT
Kuşkusuz Amsterdam denilince aklımıza ilk olarak bisikletler gelir (yani ilk olmasa da ilk 3 te kesin gelir) peki Bogota denilince aklımıza ne gelir? Bogota denilince aklımıza Bogota bile gelmez, hatta aklımıza gelmeyi bırak herhangi bir yerde Bogota bile denmez. Yani sen bu yazıyı okuyana kadar böyleydi en azından. Artık Bogota denilince aklımıza dünya çapında bisiklet cenneti olan yerleşim yeri gelecek, pandemi sırasında bisikletle seyahat etmeyi teşvik eden şehir 84 kilometrelik bisiklet yoluna ek olarak 280 kilometrelik bisiklet yolunun ihalesini yandaşa vermiş ve çalışmalara süratle başlamış. Özellikle açılış için seçim öncesini bekleyen Kolombiya’nın bu nevi şahsına münhasır şehri Latin Amerika’nın en yüksek bisiklet kullanım oranına sahip olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Detay: https://www.timeout.com/news/how-bogota-became-a-world-beating-cycling-haven-110421
Kaynak: https://www.timeout.com/things-to-do/cities-leading-the-fight-against-climate-change