Atık: İnsani Gelişimle Artıyor mu?
Atık, kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için zarar oluşturan her türlü maddeye verilen genel bir isimdir. Atık üretimi, pek çok konuda olduğu gibi insani gelişimle doğru orantılıdır. Aslında olması gereken, insani gelişmişlik seviyemiz ne kadar artarsa atık üretimimizin o kadar azalmasıdır; ancak uygulamada durum maalesef tam tersidir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 Atık İstatistikleri‘ne göre, imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB), sağlık kuruluşları ve hane halklarında 2020 yılında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. Bu, toplam atık miktarının 2018 yılına göre %10,5 arttığını göstermektedir.
Atıkların dönüştürülmesi ve atık yönetimi insanların gündeminde önemli bir yer tutarken, bu dönüşümün ve geri dönüşüm istatistiklerinin nasıl gerçekleştiği konusunda bazı şeffaflık sorunları bulunmaktadır. Belediyeler, Atık Dönüşüm Tesisleri, Sivil Toplum Kuruluşları atıkların dönüştürülmesine ve çevre bilincine yönelik çeşitli atık dönüşüm projeleri çalışmaları yaparken, bireysel olarak atıkları farklı alanlarda değerlendiren girişimciler de bulunmaktadır.
Ukulele Değil, Kutulele…
İzmir’de yaşayan Türkiye’nin ilk ve tek kanun yapım ustası Burçin Bayar Babaoğlu, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü’nü bitirdikten sonra kendi atölyesinde kanun imalatına başlayan Burçin, aynı zamanda hobi olarak minyatür enstrümanlar da yapmaktadır.

Afrikalı çocukların yağ tenekelerinden enstrümanlar yapmasıyla ilgili bir video izleyen Burçin, atölyesinde bulunan eski bir tavlayı çöpe atmak yerine enstrüman yapmaya karar vermiş. Tavladan yaptığı gitar ilgi gördükten sonra diğer atık malzemelerden de enstrümanlar yapmaya başlamış. Kurabiye kutusundan yaptığı ukuleleye yeni bir isim bile kazandırmış “Kutulele”.

Atık ürünleri müzik enstrümanlarına dönüştürmenin yanı sıra, Burçin, Türk motiflerinden oluşan atık kilimler ile bu enstrümanları kaplayarak onlara yeni bir boyut kazandırmış.

Karşıyaka’da baklava tepsisinden enstrüman yapmak mümkün.
Burçin’e, sanatını şehirde yaşayan diğer sakinlere aktarması için destek olan, Karşıyaka Belediyesi’nin eski, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni belediye başkanı Cemil Tugay,Mahmure Handan Hanım Müzik Aletleri Yapım Atölyesi’nin kapılarını Burçin’e açarak, bu kapsamda Karşıyakalılara ücretsiz olarak verilen minyatür müzik aletleri kursları açmış.

Kürek, takı kutusu, baklava tepsisi, tavla, patates kızartma süzgeci gibi malzemeler Burçin’in ellerinde enstrümanlara dönüşürken, bu enstrümanlar geri dönüşüm ve atık farkındalığı sahibi nice sanatçılara müzik yolculuğunda eşlik etmektedir.
Çözüm odaklı içerikleri yaygınlaştırmamıza destek verin!
Kaygı uyandıran manşetlerden uzaklaşın ve iyi haber hikayelerinin tadını çıkarın.